Meer structuur en overzicht door XA Flow!
Meer structuur en overzicht door XA Flow!

Bittere noodzaak: het inrichten van een strak en efficiënt debiteurenbeheerproces

Bittere noodzaak: het inrichten van een strak en efficiënt debiteurenbeheerproces
Geschreven door Icebird CMS op

Hoewel de Nederlandse economie in 2018 met 2,6 procent is gegroeid, verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat de groei van de Nederlandse economie in 2019 zal teruglopen naar ongeveer 2,2 procent. Dit betekent dat de groei voor het tweede jaar op rij weer iets zal afnemen. Dit wordt mede veroorzaakt door internationale onrust, dat vervolgens weer zijn weerslag heeft op onze eigen Nederlandse economie. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan alle onzekerheid rondom de Brexit, de gele hesjes in Frankrijk en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Ondanks dat het aantal faillissementen op het laagste punt staat sinds het jaar 2001, zijn er in 2018 (de eenmanszaken buiten beschouwing gelaten) toch 3.144 bedrijven failliet verklaard. De meeste faillissementen van bedrijven en instellingen zijn uitgesproken in de handel (687), de groothandel (320) en de detailhandel (304). Gevolgd door de horeca en de autohandel.

Maar liefst 73% van al deze faillissementen is ontstaan door een slechte cashflow, waaronder in het bijzonder ook slecht debiteurenbeheer. Kan dit echt niet anders?

Met onze alles-in-één softwareoplossing “XA Flow” ondersteunen wij organisaties en instellingen met het inrichten van een strak en efficiënt debiteurenbeheerproces. Wij helpen u om uw facturen sneller betaald te krijgen, betalingsrisico’s te verminderen en de communicatie met uw debiteuren te professionaliseren en te verbeteren.

Bij een strak debiteurenbeheerproces staat het beheren van de inkomende geldstromen en het incasseren van openstaande facturen centraal. Het inzetten van XA Flow is een snelle en zeer kosteneffectieve manier om uw financiële positie te versterken, in het bijzonder omdat uw openstaande facturen sneller worden betaald. Debiteurenbeheer speelt namelijk een essentiële rol als het om uw liquiditeitspositie gaat.

Hoe wij dat doen?

Wij ondersteunen u bij het inrichten van een zo efficiënt en effectief mogelijk geautomatiseerd facturatie- en- debiteurenbeheerproces met XA Flow en maken het makkelijk om facturen en gepersonaliseerde herinneringen naar uw klanten te versturen. Dit kan via allerlei verschillende communicatiekanalen, op vooraf gedefinieerde momenten. Hierbij kunt u onder andere denken aan kanalen zoals e-mail en print, maar bijvoorbeeld ook aan SMS, Whatsapp en Facebook Messenger. Binnen XA Flow is het mogelijk om automatisch gepersonaliseerde betaalpagina’s aan te maken, met betaalmogelijkheden zoals iDEAL en Digiaccept.

Daarnaast is het ook mogelijk om vooraf (al bij de orderverwerking) kredietwaardigheidstoetsen uit te voeren. Wij beschikken namelijk ook over een koppeling met Creditsafe. Creditsafe is de meest gebruikte kredietinformatie-leverancier ter wereld. Met behulp van de Creditsafe database is het mogelijk om uw klantacceptatie eenvoudig en snel aan te scherpen. Alle informatie is direct online opvraagbaar binnen XA Flow. Denk hierbij aan bedrijfsgegevens, kredietscores en limieten, directiegegevens, concernstructuur, betalingservaringen en nog veel meer.

De kredietscore is een score van 0 t/m 100.

Vanaf score 37 is een bedrijf kredietwaardig. Hoe hoger de score, hoe kredietwaardiger het bedrijf is. De kredietlimiet is het maximale bedrag dat Creditsafe aanraadt op rekening te leveren aan een bedrijf of instelling. De limieten van Creditsafe worden erkend en zijn goedgekeurd door alle grote kredietverzekeraars. Naast Creditsafe zijn ook koppelingen mogelijk met vergelijkbare dienstverleners. Dat is het mooie van onze oplossing: wij werken 100% softwareonafhankelijk en XA Flow kan eenvoudig gekoppeld worden aan bestaande financiële pakketten en diensten van derden.

Overigens ligt de reden van een debiteur om niet te betalen overigens zeker niet altijd aan onwil. Het komt bij vrijwel alle organisaties en instellingen weleens voor dat er op facturen essentiële informatie (zoals PO-nummers) ontbreekt en/of dat facturen verkeerd zijn geadresseerd, of dat de tenaamstelling niet klopt of onvolledig is.

Met de inzet van XA Flow kunnen uw klanten eenvoudig hun eigen gegevens aanpassen, waarna de gegevens worden bijgewerkt en uw klant automatisch een gecorrigeerde factuur ontvangt.

Overigens kunt u XA Flow voor allerlei soorten processen en communicatie workflows inzetten, daarbij kunt u onder andere denken aan administratieve processen, documentprocessen, financiële processen, maar bijvoorbeeld ook aan communicatieprocessen zoals e-mailmarketing, Marketing Automation en Customer Journey (belevingstrajecten).

Reageer