Meer structuur en overzicht door XA Flow!
Meer structuur en overzicht door XA Flow!

Hoe win je als recruiter de strijd om talent?

Hoe win je als recruiter de strijd om talent?
Geschreven door Sayed Nasibdar op

Nu bedrijven weer volop aan de slag mogen, is de strijd om talent in alle hevigheid losgebarsten. Er zijn veel vacatures en weinig kandidaten om deze te vervullen. De 'war on talent' is on! Hoe kun je ondanks de schaarste aan talent, toch de juiste kandidaten werven? In deze blog een aantal praktische handvatten, doe er je voordeel mee!

Tijdens de coronacrisis waren bedrijven voorzichtig met het aannemen van personeel. Nu stilgelegde projecten weer worden opgestart, hebben bedrijven dringend behoefte aan kundig personeel. De vraag naar talent is toegenomen; er komt echter minder talent beschikbaar op de arbeidsmarkt. Vacatures in de IT, techniek, onderwijs, zorg en horeca blijven langer openstaan dan voorheen. Het directe gevolg is dat het talent in deze sectoren vaak hogere eisen stelt aan salaris, bonussen, studiekosten enzovoort.

Praktische oplossingen

Om de strijd om talent aan te gaan, kun je gebruik maken van een aantal praktische oplossingen. Gebruik bijvoorbeeld jongeren die al in dienst zijn bij je bedrijf. Gebruik de social media-kanalen die passen bij de doelgroep van het talent dat je zoekt. Bedenk aansprekende functienamen. Zeker in de IT gebruiken recruiters originele functienamen om zich te onderscheiden van andere vacatures op de arbeidsmarkt. Maar denk ook aan het gebruiken van traditionele manieren van werven, zoals banenbeurzen en events. En laten we vooral niet vergeten dat Live-activiteiten weer mogelijk zijn!

Procesgerichte oplossingen

Doordat er weinig talent beschikbaar is, moet je als recruiter sneller schakelen. Kandidaten verwachten direct een reactie en willen op de hoogte gehouden worden van hun sollicitatieproces. Een lang wervingstraject met meerdere selectierondes, interviews enzovoort, schrikt af. Kandidaten denken in dagen in plaats van weken of maanden. Veel stappen in het wervings- en selectieproces kunnen geautomatiseerd worden. Door je workflow te optimaliseren maak je het wervingstraject korter en houd je kandidaten beter betrokken. Je geeft kandidaten inzicht in hun traject en houdt ze enthousiast over je bedrijf en de volgende stap. Het zijn vaak tijdrovende processen die door middel van automatisering veel sneller en zorgvuldiger uitgevoerd kunnen worden.

Op de reservebank

Als je als recruiter je beoogde talent gevonden hebt, is het zaak om deze zo lang als mogelijk te bewaren in jouw talentendatabase. Eerder gevonden talenten kunnen namelijk later goud waard zijn. Blijf ze op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en vacatures van jouw bedrijf of het bedrijf van jouw opdrachtgever. En omdat de ‘talenten-pool' klein is, moet je jouw pool up-to-date houden en ervoor zorgen dat je die op een later moment direct kan gebruiken.

Wij helpen graag bij de 'war on talent' Hoe? bel of mail ons. Wij leggen graag en geheel vrijblijvend uit hoe wij met maatwerk workflows, uw processen kunnen automatiseren om talenten zorgvuldig en snel te informeren.

Ben van Rootselaar