Meer structuur en overzicht door XA Flow!
Meer structuur en overzicht door XA Flow!

De 5 voordelen van een sterke candidate journey

De 5 voordelen van een sterke candidate journey
Geschreven door Sayed Nasibdar op

Nog nooit is er zo’n enorme krapte geweest op de arbeidsmarkt. Het wordt dus moeilijk om passende medewerkers te rekruteren. Het verbeteren van de candidate journey kan een zeer belangrijke bijdragen leveren om kandidaten te werven. Hoe verbeter je de candidate journey? En hoe kun je inzicht krijgen in de mogelijke vragen of zelfs in de barrières die kandidaten kunnen hebben tijdens het wervingsproces? In deze blog vijf voordelen van een sterke candidate journey.

Hoe schaarser hoe beknopter

Zorg voor overzicht en structuur bij de weergave van je vacature-aanbod. Geef bondige en relevante informatie. Gebruik ook duidelijke vacature-titels. Voor veel recruitment organisaties bouwt XA Flow diverse workflows gebaseerd op de (complexiteit van een) vacature. Bij vacatures die relatief makkelijk in te vullen zijn, is het geen probleem als de kandidaat meer (verplichte) velden moet invullen. De vijver waaruit gevist wordt is immers groot genoeg. Bij vacatures waarbij het heel moeilijk is om de vacatures in te vullen (bijvoorbeeld door schaarste) is het invullen van een emailadres en telefoonnummer vaak al voldoende. De recruiter kan dan snel contact opnemen met de kandidaat. De rest van de informatie volgt dan in een later stadium. Solliciteren via LinkedIn of een profiel van LinkedIn bijvoegen als cv, is eveneens een manier om de laagdrempeligheid te vergroten. Zeker bij latent werkzoekenden die geïnteresseerd zijn door jouw leuke campagne.

Wat zou jij doen?

Hoe gemakkelijk is het voor kandidaten om te solliciteren naar de door jou aangeboden functies? Een uitstekende manier om hier antwoord op te geven is door zelf - als proef op de som - het sollicitatieproces te doorlopen. Moet je te veel vragen beantwoorden? Kun je niet mobiel solliciteren of kun de noodzakelijke documenten alleen in een specifiek formaat uploaden? Dan is dat een teken dat het sollicitatieproces voor wrijving kan zorgen. Geef je kandidaat ook zoveel mogelijk controle bij het sturen van het sollicitatieproces. Je kunt jouw kandidaten bijvoorbeeld zelf interviews laten inplannen op basis van de beschikbaarheid van een recruiter. Dit voorkomt niet alleen het heen en weer mailen en bellen met een kandidaat, maar het voegt ook interviewafspraken automatisch aan je agenda toe.

Wie ben je?

Als je denkt dat de candidate journey begint met hun sollicitatie, dan heb je het mis. Sterker nog, driekwart van de werkzoekenden houdt rekening met de merknaam voordat ze naar een baan solliciteren. Het is dus van vitaal belang om na te denken over wat sollicitanten in jouw bedrijf zien voordat ze ervoor kiezen of ze al dan niet met je willen samenwerken. De reis van een kandidaat begint zodra ze een van uw contactpunten bereiken. Of het nu gaat om het online bekijken van je bedrijf, het lezen van je reviews of het ontvangen van een e-mail.

Onboarding

Het is belangrijk om te beseffen dat de reis van je kandidaat begint bij de pre-onboarding. Gebruik deze fase van de candidate journey om direct een relatie met de nieuwe medewerker op te bouwen. Laat hen weten hoe enthousiast je bent dat zij bij jouw bedrijf hebben gesolliciteerd. Je wilt immers niet binnen een paar maanden een medewerker verliezen waar je zoveel wervingstijd aan hebt besteed. LinkedIn's Onboarding in a Box stelt dat pre-boarding de opwinding van nieuwe medewerkers verhoogt en een relatie met hen bevordert, zelfs vóór de oriëntatie. De gids raadt aan om na een welkomstmail een checklist voor nieuwe aanwervingen samen te stellen, die je recruiter moet invullen. Het helpt nieuwe medewerkers zich welkom te voelen.

Snelheid is key

XA Flow bouwt workflows waarbij de kandidaat perfect op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van zijn sollicitatie. Hierdoor weet de kandidaat precies wanneer hij of zij een follow up kan verwachten. Ook kan de kandidaat - afhankelijk van de stap waarin deze zich bevindt - gefaseerd informatie aanleveren/uploaden via een web portaal. Communicatie doen we via verschillende kanalen waaronder e-mail, Whatsapp en SMS.

Voor een aantal recruitmentopdrachtgevers hebben wij ook een portaal gebouwd waarbij de kandidaat op ieder gewenst moment de status kan bekijken. Wil je weten hoe wij kunnen helpen bij een sterke candidate journey? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met mij op.

Sayed Nasibdar